Waarom easyCity?

Het easyCity logo heeft zich sinds enkele dagen gevoegd tussen de andere logo's die het straatbeeld van Amsterdam (ont-)sieren sinds het stadsbestuur de stad heeft uitgeleverd aan de vrije markt. Ook Amsterdam zelf is een merknaam geworden, een logo, zich presenterend in de internationale concurrentiestrijd met andere 'toplocaties' als een tolerante, dynamische, creatieve, multiculturele, high-tech metropool. Een stad met internationale uitstraling waarin toeristen en de nieuwe kosmopolitische middenklasse, die werkzaam is op het gebied van media, cultuur, kunst, vrije tijd en toerisme, naar hartelust kunnen wonen, consumeren en ontspannen (loungen). Dit alles in een 'authentieke' omgeving van grachten, tulpen en trapgevels. Architectonische hoogstandjes, aangeharkte openbare ruimten en kwalitatief hoogstaande voorzieningen moeten de stad aantrekkelijk maken voor de werknemers, het transnationale bedrijfsleven en de koopkrachtige toerist.

De gevolgen van deze overgave aan de vrije markt zijn echter verstrekkend voor de stad en een groot deel van haar inwoners. Internationale ketens als de easy-groep , Ahold, Vendex en Heineken domineren het straatbeeld. Hun belangen domineren de openbare ruimte en veranderden de stad in een grote reclamezuil. Nieuwe ontwikkelingen in Amsterdam worden vooral bepaald door multinationale ondernemingen. De globalisering van kapitaal en bedrijven eist haar tol.
De onroerend goed prijzen in de binnenstad en de negentiende eeuwse stadswijken zijn dramatisch gestegen waardoor minder daadkrachtige groepen in ras tempo zijn verdreven. Goedkope huurwoningen worden voor veel geld verkocht en buurtwinkels en instellingen met een sociale, culturele of politieke functie zoals boekhandel het Fort van Sjakoo of het Latijns Amerika Centrum dreigen door exorbitante huurverhogingen de tent te moeten sluiten. Gekraakte vrijplaatsen - zo geroemd om hun creativiteit - zijn in rap tempo ontruimd en hun voormalige bewoners en gebruikers moeten nu met elkaar de concurrentieslag aangaan om een schaarse plek binnen een door de gemeente goedgekeurde broedplaats.
Ook de immigranten die in het kielzog van het internationale bedrijfsleven vanuit de gehele wereld de stad binnentrekken wordt slechts een rol in de marge gegund. Ze mogen de nieuwe middenklasse van haar gemak en comfort voorzien middels slechtbetaalde baantjes en zijn vaak gedwongen tot een bestaan in de illegaliteit. De sociale problemen die dit oplevert worden in toenemende mate opgevat als openbare orde probleem. Meer politie en meer controle moeten elk afwijkend gedrag en verzet de kop indrukken. Dit treft niet alleen migranten, maar ook leden van subculturen, zwervers en andere mensen die op een andere manier afwijken van de normaliteit.

EasyCity maakt deel uit deel van een geglobaliseerde wereld van onderop die zich in tal van landen en op tal van plekken manifesteert. Met de actie guerrilla expositie easyCity en de kraak van dit pand aan een drukke Amsterdamse winkelstraat willen de Vrije Ruimte en het Autonoom Centrum de werkelijkheid achter het 'logo' Amsterdam blootleggen. Hiertoe hebben ze een groep stedelingen gevraagd om hun visie op de stad middels beeld en/of geluid vast te leggen of door middel van voordrachten in te breken op de overheersende cultuur, economie en beeldvorming. Gedurende deze week zal middels een uitgebreid programma waaronder een aantal discussies over verschillende van de hierboven beschreven facetten van Amsterdam worden ingegaan.
Op zondag 13 oktober zal easyCity haar deuren weer sluiten en zich mengen onder het kooplustige publiek.

De toekomst is aan ons!

easyCity personeel

Opdrachtgever: De Vrije Ruimte en Autonoom Centrum
Ontwikkeling en uitvoering: Pieter Breek, Bas van de Geijn, Floris de Graad, Vincent de Jong, Freek Kallenberg
Inrichting: Daphne van Tongeren
Ontwerp logo, poster en flyers: Katja Vercouteren
Ontwerp programmaboekje: Marieke van Ouwekerk
Webdesign: Paul Keller
Jingle: Hanneke de Feyter
Performers: Improvi, Deeez!
Radio-interviews: Francien van de Putt
Techniek en logistiek: Theaterstraat
Food and beverage: Tim Doornewaard
Teksten: Hilje van der Horst, Ilse van Liempt, Freek Kallenberg, Leeke Reijnders, Alex van den Rooij
Drukwerk: Adelante, Den Haag
Sponsors: easyCity wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financi‘le bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
Powered by: Beam Systems